Ο ρόλος της βιταμίνης D, βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, στον έλεγχο του σακχάρου αλλά και στην πρόληψη άλλων σοβαρών παθήσεων όπως διαφόρων μορφών καρκίνου, σκλήρυνσης κατά πλάκας, ψυχιατρικών νόσων, υπέρτασης καθώς και άλλων ασθενειών.

O οργανισμός προσλαμβάνει τη βιταμίνη D κυρίως μέσω της έκθεσης μας στον ήλιο και λιγότερο μέσων των τροφών. 

Είναι πολλές οι μελέτες που αποδεικνύουν ότι η βιταμίνη D παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση των μολύνσεων του αναπνευστικού συστήματος και βοηθά αρκετά όσους πάσχουν από αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

Την περίοδο αυτή που διανύουμε είναι ακόμα ποιο σημαντική η πρόσληψη βιταμίνης D για το λόγο ότι η ο covid 19 προσβάλλει το αναπνευστικό μας σύστημα και με την σωστή πρόσληψη βιταμίνης δημιουργούμε ένα πιο ισχυρό σύστημα εναντίον του ιού.

Μπορείτε να συμπεριλάβετε στην διατροφή σας τροφές  που είναι πλούσιες σε βιταμίνη D, αυτές είναι τα λιπαρά ψάρια (σολομός, σκουμπρί, τόνος, μπακαλιάρος, πέστροφα, σαρδέλες). Επίσης το μουρουνέλαιο και αυγά είναι καλή πηγή βιταμίνης D.

Ο περισσότερος κόσμος δεν μπορεί εύκολα να καταλάβει ότι έχει χαμηλά ποσοστά ή έλλειψη βιταμίνης D για αυτό το λόγο καλό είναι να μην αμελούμε τον ετήσιο, έστω προληπτικό αιματολογικό έλεγχο.

Συμπτώματα που θα πρέπει να σας κάνουν να επισκεφτείτε το μικροβιολόγο σας για έναν έλεγχο είναι:

  • Αρρωσταίνετε συχνά – συχνό κρυολόγημα
  • Πονάει το σώμα σας  – οστά
  • Είστε συνεχώς κουρασμένοι – εξαντλημένοι
  • Έχετε συμπτώματα ήπιας κατάθλιψης

Ο Iατρός – διαιτολόγος Ιάκωβος Θεοδοσίου μπορεί να σας προτείνει την σωστή διατροφή για ένα γερό ανοσοποιητικό σύστημα ενάντια στους ιούς. Χτίσε έναν γερό οργανισμό μέσω της διατροφής.

Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε για να ενημερωθείτε.