Σε προηγούμενο άρθρο αναφερθήκαμε  στο πόσο κακό μας κάνει η ζάχαρη και πως κρίνετε επιτακτική ανάγκη όχι να την ελαττώσουμε αλλά να την κόψουμε. Οι κενές θερμίδες που παίρνουμε από την ζάχαρη αλλά και τα πρόσθετα γλυκαντικά σάκχαρα που περιλαμβάνουν τα   επιδόρπια, ζαχαρούχα ποτά, οι χυμοί (εμπορίου τύπου νέκταρ και φρουτοποτά), δημητριακά και διάφορα άλλα τυποποιημένα τρόφιμα ακόμα και τα πιο απλά όπως οι τσίχλες και οι καραμέλες. Η κατανάλωση όλων αυτών μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους και διαταραχές στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Παρακάτω σας προτείνω έξυπνους τρόπους και συνδυασμούς ώστε να μην χάσουμε την γευστικότητα που μας προσφέρει αλλά και να καλύψουμε τις ανάγκες μας για γλυκό.

  1. Ξεκινώντας από τις καθημερινές σας συνήθειες κόβετε την ζάχαρη από τον καφέ, τσάι και γάλα. Προτιμήστε να τα πίνετε σκέτα γιατί και καλύτερή θα είναι η δράση τους  στο μεταβολισμό σας αλλά και δεν καταναλώσετε άχρηστες θερμίδες. Σε περίπτωση που είναι αδύνατον για κάποιους τότε χρησιμοποιήστε  το 1/3 της αρχικής ποσότητας και την μειώνετε σιγά σιγά.
  2. Προτιμήστε για πρωινό να αντικαταστήσετε τις μαρμελάδες εμπορίου και τα διάφορα άλλα  με σπιτική μαρμελάδα φτιαγμένη με το 1/4 ζάχαρης στην παρασκευή της (απλά πρέπει να διατηρηθεί στο ψυγείο) ή λίγο γνήσιο μέλι.
  3. Μπορείτε φυσικά να αντικαταστήσετε τα παραπάνω με ένα αυγό και λίγο τυράκι, ένα γιαούρτι με λίγα καρύδια ή ένα φρούτο
  4. Σταματήστε να αγοράζετε από έξω γλυκά και φτιάξτε στο σπίτι, αντικαθιστώντας την ζάχαρη με ξύσμα πορτοκαλιού, λεμονιού, μπαχαρικά όπως κανέλα , μοσχοκάρυδο, βανίλια κ.α
  5. Αντικαταστήστε τα αναψυκτικά και τα ζαχαρούχα ποτά με νερό, μεταλλικό νερό και σόδα βάζοντας λίγες σταγόνες φρέσκο χυμό λεμονιού ή πορτοκαλιού ακόμα και λίγο τζίντερ ή κάποιο άλλο μπαχαρικό που σας αρέσει.
  6. Αποφύγετε τα αποξηραμένα φρούτα και τα φρούτα σε κονσέρβες ιδίως αυτά που είναι σε σιρόπι. Εάν θέλετε να φάτε ένα γλυκό φρούτου μπορείτε να κάνετε μήλα ή αχλάδια ψητά χωρίς προσθήκης ζάχαρης.
  7. Ελέγχετε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων και επιλέγετε προϊόντα με τις χαμηλότερες ποσότητες προστιθέμενων σακχάρων. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα και κάποια προϊόντα φρούτων περιέχουν φυσικά σάκχαρα αυτό δεν μας πειράζει. Θα δείτε στις ετικέτες αναγράφονται φυσικά και προστιθέμενα σάκχαρα.
  8. Μην επιλέγετε επιδόρπια γιαουρτιού έχουν τόση περιεκτικότητα σε ζάχαρη όση έχουν οι καραμέλες ή ακόμα και μια πάστα. Επιλέγουμε το κλασσικό παραδοσιακό γιαούρτι ακόμη και με πέτσα και προσθέτουμε κομμάτια από  φρέσκα φρούτα και ίσως λίγο μέλι εάν ακόμα χρειάζεστε κάτι γλυκό.
  9. Προτιμήστε ψωμί από το φούρνο και όχι έτοιμα ή κατεψυγμένα ψωμάκια ή ψωμί του τοστ γιατί έχουνε πολλά πρόσθετα γλυκαντικά συστατικά
  10. Μην επιλέγετε τις έτοιμες σάλτσες dressing και το ξύδι balsamico.
  11. Προτιμήστε την μαύρη σοκολάτα η οποία έχει 70% κακάο που λειτουργεί αντιοξειδωτικά και περιέχει μαγνήσιο.
  12. Επιλέγουμε να καταναλώνουμε τα φρούτα ολόκληρα και όχι σε χυμό για να μην χάνουμε την φυτική τους ίνα.

Πρέπει να κατανοήσουμε ότι η ζάχαρη δεν προκαλεί μόνο κιλά και εθισμό αλλά κάνει μεγαλύτερο κακό στον οργανισμό μας προκαλώντας προβλήματα σοβαρά στην υγεία μας.

Πρέπει να υιοθετήσουμε όλοι μας  ένα υγιεινό τρόπο διατροφής για όλη την οικογένεια, μακριά από τα τυποποιημένα προϊόντα και να μπορέσουμε να κατανοήσουμε την αξία του σπιτικού φαγητού.

Για οποιαδήποτε ερώτηση για θέματα υγείας και διατροφής μπορείτε  να επικοινωνήσετε μαζί μας :

Στο email : itheodosiou@gmail.com
Τηλ Επικοινωνίας : 2105129943

Websites
https://diaitologos-iatros.com/
https://www.chocolatediet.gr/
https://www.ketogenicdiet.gr/

 

Με εκτίμηση
Ιάκωβος Θεοδοσίου